(Büyük görmek için lütfen görsellere tıklayın.)

 

Sayın üyelerimiz,

Sitemizde kullanım suyu olarak sağlanan temiz suyun son zamanlarda gereksiz, yersiz ve bilinçsiz kullanıldığını gözlemlemekteyiz Bahçe sulamaları Plansız aşırı sulanarak sağlama aşamasında oluşan ek maliyetlerin yanı sıra çok değerli suyunda boşa harcanmasına neden olmaktadır,

Çoğu bahçelerde hortumlar kapatılmadan saatlerce hatta gün boyu açık vaziyette ağaçların altına bırakıldığı tespit edilmiş , hortumlar çocukların ellerine verilerek değerli suyumuz oyun aracı haline getirilmektedir bu üyelerimiz veya kiracılar defalarca uyarılmış fakat faydası görülmemiştir .

Çevremizde bu tür gereksin kullanım gördüğünüzde aklınıza hemen tamiratlarda kesilen suyun değerini anladığınız saatler aklınıza gelmesi ve susuz bir hayatın ne kadar zor ve imkansız olduğu hatırlanmalıdır.

Sitemiz yeşil alanı en bol sitelerden biri olup toprak alan çok azdır, sokaklarımız beton olup değerli olan suyumuzu buralarda süpürmek yerine su ile temizlemek başlı başına geleceği ve çocuklarımızı düşünmemektir.

 

Aşağıdaki önerilerin dikkate alınmaması halinde yakın gelecekte Çocuklarımıza –Torunlarımıza bırakacak yaşam alanı kalmayacaktır,,

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen, SU STRESLİ ülkeler sınıfındadır.

Türkiye, aşırı sıcaklıklara sahip “yarı kurak” bir bölgede yer almaktadır.Türkiye’ye düşen ortalama yağış miktarı 643 mm ile dünya ortalamasının oldukça altındadır.

2015 yılında 1.422 metreküp olarak hesaplanan kişi başına düşen su miktarı, 2017 yılı itibariyle, 1.386 metreküp olarak hesaplanmaktadır. Avrupa’daki ve Dünyadaki diğer ülkeler incelendiğinde, Türkiye, kişi başına kullanılabilir su miktarı açısından su sıkıntısı çeken ülkelerden biri olarak göze çarpmaktadır*

Bir kişinin ortalama tükettiği su miktarına su ayak izi denir. Su ayak izinizi hesaplayarak, Türkiye’nin 2030 yılında su sorunu yaşamaması için neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.

 

Normal Bir Yaşam Akışında Bir Kişinin Aylık Tükettiği Kullanım Suyu 4000-4500 Lt’dir.

3 Kişilik Bir Ailenin Kullanım Lt. 12.000 Lt

 

Böyle harcamaya devam edersek, Türkiye’nin suyu yakın gelecekte tükenebilir.

Bugün tasarruf yapmaya başlamazsak, yarın tasarruf yapacağımız suyumuz olmayabilir.

Bugün duştan bulaşığa tüm alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirme vakti.

Gün harekete geçme günü.Yarının suyunu kurtarmak için, hemen.Bugün. Karar verelim…

 

SUYUN TASARRUFLU KULLANILMASI İÇİN BİZLER BİREY OLARAK NELER YAPABİLİRİZ?

 

Bahçelerde sulama ve su kullanımı:

Bahçenizi, çiçeklerinizi sulamak için günün serin saatlerini seçin. Sabah ve akşam gün batımı daha iyi zamanlardır. Öğle sıcağında sularsanız, buharlaşma ile suyun büyük bölümünü kaybetmiş olursunuz. Çiçeklerinizi sularken kaldırımları değil, sadece çiçekleri sulayacağınız şekilde hareket edin. Yaşadığınız yerin iklimine uygun, yerli bitkileri ekin. Yerli bitkiler daha az su ve daha az bakım ile büyüyebilir. Bitki ve olgunluğa erişmiş ağaçları sulamak gereksiz olup zaten kökü yer altı suyuna ulaşmış bitkiye yukarıdan yapılan sulamanın israftan başka hiçbir faydası olmayacaktır. Kaldırım ve yerleri suyla yıkamak yerine çalı süpürgesiyle süpürün. Kurak zamanlarda bahçenize veya balkonunuza kuşların su içip banyo yapabileceği kaplar koyabilirsiniz

Mutfakta neler yapabiliriz:

Evde harcanan suyun yüzde 10’u mutfakta kullanılır. Pişirme, temizleme, yıkama ve içme maksatlı su kullanımında birkaç noktaya dikkat ederek harcamanızı kısabilirsiniz. Sebze ve meyvelerinizi akar suyun altında yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkayın. Yıkama sularını daha sonra çiçeklerinizi sulamak için tekrar kullanın. Ispanak, semizotu, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri ayıkladıktan sonra ilk yıkama suyuna sirke koyarsanız daha kolay temizlenir. Elde bulaşık yıkarken mümkün olan en az miktarda deterjan kullanın. Daha az deterjanı durulamak daha kolaydır. Deterjan yerine doğal yeşil sabun kullanırsanız balıklar ve diğer deniz canlıları daha da memnun olur. Suyu boşa akıtmayın.Sadece ihtiyacınız olduğu kadar su ısıtın. Böylece elektrik ve gaz masrafından da kısabilirsiniz. Musluğun altına yıkadığınız tabakları üst üste koyduktan sonra durulamaya başlayın. Daha az suyla temizleyebilirsiniz. Elde yıkadığınızda, bulaşık durulama suyunuzu biriktirip tuvaletlere dökmek için kullanabilirsiniz. Bulaşık makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırın.Sebze haşlarken üstlerini kapatacak kadar su kullanın ve tencerenin kapağını kapalı tutun. Hem sebzeleriniz daha çabuk pişer, hem de enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Makarna ve sebze haşlama sularını dökmeyin, çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Donmuş yiyeceklerin buzu çözülsün diye akar suyun altına tutmayın. Kullanmadan bir gece önce buzdolabında çözülmeye bırakın. Daha sağlıklıbir yolu tercih etmiş olursunuz. Sıcak su borularını yalıtkan malzemeyle kaplayın. Boruların ısınmasını beklerken musluğu açıp suyu ziyan etmemiş olursunuz. Sıcak su tertibatınızda termostat ayarının çok yüksek olmamasına itina gösterin. Aşırı derecede ısınmış suyu soğuk suyla ılıtmaya çalışmak israftır.

Çamaşır yıkamada neler yapabiliriz:

Evde harcadığımız suyun yüzde 15-20’si çamaşır yıkamak için kullanılır. Çamaşır için sadece sadece su değil, enerji ve deterjan da harcanır.Çamaşır makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırın. Bu şekilde, her yıkamada 10 litreye kadar su tasarruf edebilirsiniz. Elde çamaşır yıkarken aynı suda önce beyazları; sonra renklileri yıkayabilirsiniz.Çamaşırdan arta kalan suyu yerleri silmek veya tuvaletinize dökmek için kullanabilirsiniz. Kaynak: Dünyadaki su kaynakları giderek azalmaktadır. Türkiye’de su kaynaklarını verimli kullanma ve artırma konusunda neler yapılabilir?

Banyoda neler yapabiliriz:

Evde en çok su banyoda harcanır. Günlük harcamamızın yüzde 40’ı banyodadır. Banyoda su tasarrufunun en kolay yolu suyu tasarruflu kullanan duş başlığı ve sifon taktırmaktır. 6 dakika duş yaptığınızda, tasarruflu duş başlığıyla her banyoda 50 litreye kadar daha az su harcamış olursunuz. Banyo suyunun ısınmasını beklerken suyu bir kovaya doldurun. Yıkanacağınız zaman küveti doldurmayı değil, duş yapmayı tercih edin. Küvette yıkanmak isterseniz sadece yarısını doldurun. Küvetinizi, suyun sıcaklığını kontrol ederek doldurun. Sıcak suyu sonradan ılıtmak su ziyanına yol açar.Banyo suyunuzun akıp gitmesine izin vermeyin. Bu suyu araba yıkamak veya tuvalete dökmek için kullanabilirsiniz. Daha kısa süre duş yapın. Yıkanma sürenizi sabunlanma, yıkanma ve durulanma ile sınırlayın. Tuvaletinizi çöp kutusu gibi kullanarak elinize geçenleri atmayın. Gereksiz yere sifonu çekmeyin. Dişlerinizi fırçalarken, yüzünüzü yıkarken suyu akar vaziyette bırakmayın. Bu şekilde günde 10 litreye kadar sudan tasarruf edebilirsiniz. Tıraş bıçağınızı akar suyun altında değil, bir tas suyun içinde durulayın.

Musluklar:

Tuvalet Rezervuarlarınız ve diğer Musluklarınız su damlatıyorsa mutlaka tamir ettirin. Damlayan musluklar günde 30-200 litre suyun ziyan olmasına sebep olur .Damlayan musluklarınızın altına suyun birikebileceği kaplar koyun.

Yağmur suyu:

Yağmur suyunu biriktirecek büyük su tankları büyük tasarruf sağlayabilir. Yağmur suyu özellikle bahçe sulamak ve araba yıkamak için kullanılabilir. Bu tür bir su tankı için yeriniz yoksa yağmur yağdığında kovalara, leğenlere su biriktirebilirsiniz. Su kıtlığı çeken ülkelerde yağmur suyu biriktirilerek evin su tertibatına dahil edilebilmektedir.

 

SAYGILARIMLA,

S.S.NAĞME İŞLETME KOOPERATİFİ

SİTE MÜDÜRÜ

TURGAY GÜL